Sony Corporation Sony City Osaki, Jepang. Arsitek: Nikken Sekkei Ltd.

Photograph by Yutaka Suzuki

Photograph by Yutaka Suzuki

‘Hijau’ Tanpa Terlihat Hijau.

 

Catatanku:
Kita bisa belajar dalam hal produksi energi dari bangunan ini. Bangunan ini menggunakan material insulasi suhu yang sederhana tapi sering terlupakan, yaitu keramik.

untitled

untitled

Konsep & Objektif dari arsitek:
This project was inspired by the paradoxical idea of improving the environment through the presence of large-scale architecture. The Project is an office building for Sony’s R&D department, which takes the form of a thin vertical plate to ensure good views. More importantly, the form minimizes the heat island effect by positioning its narrow sides against prevailing winds, thus allowing the breeze to flow in from Tokyo Bay without hindrance. The building was then conceived as a massive cooling devise that performs in much the same way as a natural forest.

Owing to the narrowness of the building, the offices have flexible, open plans without columns. All the building’s mechanisms are integrated into the facades, which were designed in response to the environment. Elevators and stairways were placed on the western façade to block the strong afternoon sun. Protruding solar panels on the south elevation also work as shading devices, generating electricity while at the same time blocking out the heat. The eastern façade is covered with specialized ceramic louvers that guide rainwater through the system to act as enormous radiator for cooling the environment. Thus, far from being a catalyst of the heat island effect, the building operated as an urban “cool spot” with temperatures comparable to being in the middle of a 20,000m2

Distinctive Features
Reduces the Heat-Island effect?
This building is the first structure to install BIOSKIN, a new exterior system based on the principles behind “Sudare’’, or traditional Japanese screens usually made by thin bamboo. BIOSKIN reduces the heat island effect by cooling the exterior of the building with rainwater collected from the roof area by feeding it through special porous ceramic pipes. As the water evaporates, it reduces the surface temperature of the ceramic pipes subsequently cooling the adjacent air. Based on experiments and simulations, it is estimated that the temperature of the surrounding air can be lowered by about 2°C. In addition to natural cooling effects, the BIOSKIN “Sudare’’ screens out direct sunlight, reducing air-conditioning load for greater decreases in CO2 emissions.

Designing reliable?
This building has the balconies for emergency use around the work place. The doorways to the balcony will serve also as valid ventilation in case of power outage. The visualized safeness within the balconies would not only increase safety of the workers in an emergency, but will relieve the workers from anxiety about safety at all times.

 

sony-osaki-4-537x350

sony_city_osaki_w041012_4

HARUNORI NODA

SHINKENCHIKU31%2Ejpg

About gitahastarika

Arsip kerjaan dan bukan kerjaan.

One comment

  1. Pingback: Dari WAF, Yang Menarik « Gitahastarika’s Weblog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s